Eteriska oljor påverkan

Eteriska oljor påverkan

Eteriska oljor har individuella egenskaper som påverkar oss på olika sätt och inte bara genom sin doft. Oljorna kan användas på många olika sätt, till exempel andas in, tas i badet, läggas på i kompress, masseras in eller ingå i hud- och hårvårdsprodukter.

Till exempel en olja som är uppiggande som rumsdoft piggar inte upp bara från en aromalampa. Den har samma verkan i ett bad eller ångbad, som parfym på handleden och masserad på kroppen. Med andra ord oavsett hur du använder eteriska oljor tas oljorna upp genom huden och luktorganen och då påverkar hela det fysiska och psykiska systemet i ett komplicerat samspel.

Enligt Richard Axel och Linda Buck som fick Nobelpris i fysiologi/medicin år 2004 för att de upptäckte dels de särskilda gener som producerar receptorerna, dels att lite högre upp i näsan finns det en uppsättning separata receptorer specialiserade på de särskilda doftmolekylerna feromoner, påverkas vi mer om vi luktar med näsborrarna än om vi luktar med munnen och att luktintrycken beror också på vilken näsborre vi luktar med. Att lukter som går in genom vänster näsborre aktiverar höger hjärnhalva – våra känslor och kunskap. Andning genom vänster näsborre har med viss framgång använts terapeutiskt vid lättare depressioner. Inom yoga menar man att andning genom vänster näsborre verkar avslappnande och lugnande. Lukter som kommer in genom höger näsborre leder till ökad aktivitet i vänster hjärnhalva – logiskt tänkande. Inom yoga menar man att andning genom höger näsborre verkar stimulerande och uppiggande.

När näsans luktceller registrerar en specifik oljemolekyl frigör limbiska systemet kemikalier som verkar lugnande eller stimulerande på vårt hormon- och nervsystemet. Dessa signalsubstanser påverkar oss även fysiskt, vilket är anledningen till varför eteriska oljor även kan lindra smärta. Stimulering via luktsinnet påverkar omedelbara fysiologiska förändringar i blodtryck, muskelspänning, pupillstorlek, hur ofta ögat blinkar, hudtemperatur, perifer genomblödning, hudelektrisk aktivitet, hjärtfrekvens, aktivitet i hjärnan och sömn- eller uppiggande effekter. Vilket i sin tur påverkar sådant som aptit, kroppstemperatur, blodtryck, andning, uppmärksamhet och motståndskraft mot infektioner.

När eteriska oljor appliceras på huden går de direkt igenom hudlagren och påverkar vävnader och muskler. Oljorna följer även med ut i blodomloppet och färdas till platser i kroppen där de gör mest nytta.

 

Aromaterapi

Aromaterapi är en alternativmedicinsk terapiform där eteriska oljor används för att förstärka vårt immunförsvar och vår livskraft. Det vill säga att öka välbefinnande, minska oro, stress och smärta och på det sättet även förvirring och aggressivitet. Oljorna används för att motverka olika symtom, exempelvis lavendel mot oro och för att balansera, vetiverolja för att jorda och lugna, eukalyptus som uppiggande, apelsinolja som lugnande, uppfriskande och för att höja stämningen, pepparmyntsolja för att främja koncentrationen, stärka sinnet och pigga upp, rosenolja för att verka anti-depressivt, stabiliserande och balanserande.

Enligt aromaterapin behöver vi livskraft och när vi inte får livskraft under lång tid kan det leda till sjukdom. Till exempel i  Japan används aromaterapi på en del fabriker för att förbättra arbetarnas produktivitet och för att förebygga spridningen av luftburna infektioner. I Schweiz används aromaterapi även inom hälso- och sjukvården som terapiform. I Sverige används aromaterapi vanligtvis inte inom svensk hälso- och sjukvård, men i vissa fall kan Socialtjänsten erbjuda aromaterapi med massage till personer med svår demenssjukdom. (1)

 

Stimulera ett positivt känslotillstånd

Eteriska oljor kan vara nyckeln till ett mer tillfredsställande och balanserat känsloliv. När du vill återupptäcka frid, balans och lycka kan du använda dessa eteriska oljor och oljeblandningar till doftspridning, lugnande bad eller massage:

 

Skapa andlig medvetenhet

Rökelse och eteriska oljor från växter har alltid spelat en viktig roll under religiösa och andliga ceremonier och de hjälper deltagarna att lämna vardagen och anknyta till något som är större än de själva. Späd ut och använd meditativa, kraftgivande eteriska oljor direkt på handlederna, fötterna och bakom öronen eller sprid dofterna på en fridfull plats när du vill förhöja dina andliga övningar. Populära eteriska oljor och blandningar för andligt fokus är bland annat:


Klicka här och upptäck andra rena, omodifierade, terapeutiska eteriska oljor av högsta kvalitet som har många potentiella fördelar och används dagligen för att förbättra livet för miljontals. Eller här om eteriska oljor.

Gilla, dela och kommentera eteriska oljor påverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: