Frankincense & Myrra – Guds gåva

Frankincense Myrra - Guds gåva

Både frankincense och myrra är en aromatisk kåda, eller harts, som utvinns från det knotiga trädsläktet boswellia, som växer nästan uteslutande i norra Somalia och västra Oman. De flesta träden i boswellia-släktet är aromatiska, och många av dem producerar hartsartat saft. Vid vissa tider av året skärs träden med speciella knivar – när barken skadas avges en genomskinlig vätska som hårdnar till vita eller gulbruna harts. Man återkommer sedan till trädet och skrapar av utrunnen harts. Skördad frankincense och myrra bränns sedan som rökelse på grund av deras behagliga dofter.

Historiskt, sedan 1550 år f.Kr. har frankincense och myrra ett antal olika användningsområden. Egyptierna som aldrig sett trädet växa eller kådan skördas trodde att det var gudarnas svett som fallit ner på jorden.

 

Boswellia träd

D. Gary Young delar kunskap om skörden av frankincense. Enligt bönderna det boswellia trädet är cirka 850 år gammalt.

 

Användningsområden historiskt

Nästan all frankincense och myrra kommer från norra Somalia och västra Oman, där den används för allt från deodorant och tandkräm till mat och dryck smakämnen till ett botemedel mot en mängd olika lidelser såsom sår, högt blodtryck, illamående, feber, matsmältningsbesvär och återhämtning efter förlossning. Kvinnor använde frankincense under graviditeten och efter förlossningen för att få ett jämnare och bättre humör och för att förebygga och behandla hudbristningar. Röken från brinnande frankincense används mot myggor och andra flygande insekter för att förebygga förekomsten av malaria i drabbade regioner, för att förstärka meditation och för att stimulera spirituell medvetenhet.

Myrra och frankincense används för att behandla halsont, kramper, inflammation, kolik och matsmältningsbesvär. Grekerna, romarna, egyptierna, israeliterna och många andra kulturer använde frankincense och myrra i en del av deras religiösa ceremonier – i stor utsträckning i begravningsritualer för balsamering som en gåva till de avlidna eller ett medel för att få bort lukten av den döda kroppen.

Frankincens och myrra är nämnda i en av de äldsta kända medicinska skrifterna, Ebers Papyrus – daterad 1600 f.Kr. En historisk Egyptisk skrift med 877 föreskrifter och recept.

 

Biblisk tid

De läkande träd hartser har också en rik historia som går tillbaka till biblisk tid där frankincense och myrra var värderad högre än guld och det var bara de med stor rikedom och överflöd som hade den. I bibeln nämns frankincense i den korta, traditionella julberättelsen där tre vise män från öst anländer och presenterar Jesusbarnet med gåvor av guld, frankincense (Boswellia sacra) (Boswellia carterii) och myrra (Commipihora myrrha) – där guldet var sannolikt inte ädelmetall utan gurkmeja, som kryddornas guld med många hälsofrämjande egenskaper. Dessa värdefulla gåvor var standardgåvor för att hedra en kung eller gud i den gamla världen.

Young Living har tagit fram en samling bestående av tio eteriska oljor som omnämns i de gamla skrifterna för helande, rening och helig smörjelse. Med denna samling kan du ta del av och njuta av några av de oljor som användes på biblisk tid.

 

Dagens medicinsk forskning

Dagens medicinsk forskning har visat att frankincense och myrra innehåller seskviterpener som hjälper till att stimulera hjärnans minnes och känslocentrum – det limbiska systemet, som stimulerar även hypotalamus, tallkottkörteln och hypofysen som styr många andra körtlar och därmed frigörandet av många hormoner inklusive sköldkörtelhormon och kroppens eget kortison. Frankincense och myrra består huvudsakligen av monoterpener som hjälper att upprätthålla normal cellförnyelse genom omprogrammering av det cellulära minnet och på så sätt hjälper till med det permanenta läkandet. (1)

Forskare fann att myrra hämmade tillväxten i åtta olika typer av cancerceller, speciellt gynekologiska cancerformer. (2)

Den mest omfattande sammanställning av medicinska artiklar och forskningsrapporter hittar du på PubMed.gov som ägs av amerikanska myndigheter. Här är några direktlänkar till forskningsrapporter från 2016- 2017:

 

Skillnaden på frankincense och myrra

Frankincense som också är känd som Olibanum tillhör boswellia-släktet, familjen burseraceae. Myrra är botaniskt relaterad till frankincense och kommer från ett träd som heter Commiphora myrrha som växer i Afrika och Mellanöstern.


Klicka här och upptäck andra rena, omodifierade, terapeutiska, eteriska oljor av högsta kvalitet som har många potentiella fördelar och används dagligen för att förbättra livet för miljontals. Eller här om eteriska oljor.

Gilla, dela och kommentera Guds gåva – frankincense och myrra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: