Guide för köp av eteriska oljor

Guide för köp av eteriska oljor

Idag finns det många hälsobutiker som bland annat säljer eteriska oljor och som har väldigt stort utbud av eteriska oljor till väldigt ”bra” pris. Att köpa eteriska oljor är inte alls svårt, men att köpa eteriska oljor av högsta kvalitet kan vara extremt svårt. Och hur ska man veta vilka oljor verkligen är av högsta kvalitet? Och varför ska man köpa eteriska oljor som kostar mer – till exempel betala över tusen kronor för en 15 ml flaska Frakincense när det går att hitta för strax över hundralapp?

 

Äkta eller falska eteriska oljor?

Det finns två typer av eteriska oljor – terapeutiska, som jag kallar för äkta eteriska oljor, och icke terapeutiska, som jag kallar för falska eller syntetiska eteriska oljor. De äkta eteriska oljor definieras som speciellt destillerade eteriska oljor från växter som odlas i en vild och ren miljö. Växter som är av rätt botanisk släkt och art och odling av dessa växter är fri från herbicider, bekämpningsmedel och kemiska gödningsmedel. Äkta eteriska oljor extraheras genom ångdestillation vid minimitemperatur och tryck. Inga lösningsmedel och kemikalier används i extraktionsprocessen, och under hela processen används kärl av rätt material – rostfritt stål och glas. (1)

Äkta eteriska oljor bör förvaras i glasflaskor av mörkt glas för att inte utsättas för ljus – annars oljor polymeriseras och förlorar alla fördelaktiga egenskaper.

Framställning av äkta eteriska oljor innebär en noggrant kontrollerad process, hela vägen från val av frön tills oljan är förseglad i flaskan. Oljor som har omfördelats två eller tre gånger är inte lika starka som oljor som bara har destillerats en gång. Oljor som utsätts för hög värme och tryck vid bearbetning har en sämre profil av kemiska beståndsdelar, eftersom överflödig värme och temperatur bryter ner många av de känsliga aromatiska föreningarna som är så viktiga för oljas terapeutiska verkan. (2)

Äkta eteriska oljor av terapeutisk kvalitet främjar restaurering och balansering av hela kroppens system. Det gör inte de billiga, falska, syntetiska oljor som är utspädda och/eller oetiskt producerade. (3)

 

Hur veta skillnaden?

Äkta eteriska oljor lagras i mörka flaskor med en etikett som visar alla ingredienser inklusive det botaniska namnet. Syntetiska oljor oftast kommer i klara flaskor och visar inte ingredienserna eller om de gör det noterar inte det botaniska namnet och har absolut inga helande egenskaper alls.

Terapeutiska oljor är mycket dyrare än falska, syntetiska oljor eftersom äkta eteriska oljors odlingsprocess kostar betydligt mer – för att utvinna en droppe äkta eterisk olja kan ta en stor mängd av råvara.

För att vara säker på att du köper äkta eterisk olja leta efter det botaniska latinska namnet på produktetiketten. Till exempel Mentha piperita bör anges tydligt på pepparmyntsoljan.

 

Akta dig för falska, syntetiska eteriska oljor!

Tyvärr på grund av okunskap de falska, syntetiska eteriska oljor är mest köpta oljor på marknaden. Människor köper falska, syntetiska eteriska oljor och tror att dessa är äkta terapeutiska oljor av högsta kvalitet. Det talas om att det finns mer teträolja på marknaden än vad det finns råvara att producera. Detta eftersom en stor del av teträolja är antingen syntetisk eller utblandat med syntetisk olja som innehåller kemiska tillsatser som bryter molekylstrukturen hos äkta eteriska oljor och förändrar kemiska beståndsdelar, förstör oljans terapeutiska egenskaper.

 

Jag rekommenderar

De riktmärken Young Living arbetar efter för att leverera produkter som deras medlemmar älskar är mångfacetterade, krävande och konkreta. Fortsätt läsa →


Klicka här och upptäck andra rena, omodifierade, terapeutiska, eteriska oljor av högsta kvalitet som har många potentiella fördelar och används dagligen för att förbättra livet för miljontals. Eller här om eteriska oljor.

Gilla, dela och kommentera köp guide för eteriska oljor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: