Användningsmetoder för eteriska oljor

Användningsmetoder för eteriska oljor

Du har säkert hört talas om de positiva egenskaperna hos eteriska oljor – att eteriska oljor har terapeutiska och hudvårdande effekt. Vet du hur du använder dem? Eteriska oljor har individuella egenskaper som påverkar oss på olika sätt och inte bara genom sin doft. Oljorna kan användas på många olika sätt – genom inandning, i badet, kompress, massage och många fler användningsmetoder som beskrivs längre ner på sidan.

 

Viktigt att tänka på

Många eteriska oljor är säkra att använda direkt på huden utan utspädning. Till exempel lavendelolja kan appliceras på huden outspädd även på barn, dock du måste vara säker på att den eteriska oljan du använder är inte lavandin märkt som lavendel eller genetiskt manipulerad lavendel. Men de flesta eteriska oljor rekommenderas utspädning med ren vegetabilisk olja tex kokosolja före användning och särskild vid användning på barn – utspädningsförhållande 15-30 droppar eterisk olja till 30 ml vegetabilisk olja av hög kvalitet. Jag rekommenderar V-6™ vegetabilisk massageolja för utspädning – den ger näring till huden utan att täppa till porerna, har lång hållbarhet och fläckar inte ned kläderna.

När du använder eterisk olja ska du alltid testa den för hudkänslighet – eterisk olja är kraftfull naturgåva som kan vara starkare än väntat. Testa oljan genom att applicera den först på fötterna – se Vita Flex tekniken för bästa resultat. Börja med att applicera 3-6 droppar av ren eterisk olja eller oljeblandning och sprida den över hela foten. Applicera 1-2 droppar eterisk olja på 2-3 områden 2 gånger om dagen – eller öka till 4 gånger om dagen vid behov. Applicera en eterisk olja i taget och låt huden absorbera den i cirka 2-3 minuter innan du applicerar en annan olja.

När du använder eteriska oljor för första gången, rekommenderar Young Living att inte använda mer än 2 sorters eteriska oljor eller oljeblandningar samtidigt. Om du vill blanda eteriska oljor eller späda ut dem med bärolja använd en flaska av mörk glas eller keramik och aldrig av plast.

Varje person kan vara olika känslig till eteriska oljor. Därför oljor som är nya för dig ska alltid testas innan användning. Du kan testa oljor genom att applicera en droppe av ren eterisk olja eller oljeblandning åt gången till ett litet område först och vänta i tre till fem minuter för kroppen att reagera. De flesta eteriska oljor kan appliceras var som helst på kroppen – utom på ögonen och i öronen. Om obehag eller irritation uppstår ska du sluta att använda den eteriska oljan och stryka på bäroljan V-6™ på området. Försök aldrig spola bort oljan från huden med vatten, det kan öka obehaget. Om du får utslag kan det vara ett tecken på avgiftning. Drick ordentligt med vatten för att underlätta processen och släppa ut toxinerna. Toxiner i tvålar, hudvårdsprodukter, rengöringsmedel och parfymer som baseras på petrokemikalier kan utlösa avgiftningsreaktioner.

 

Akta dig för falska, syntetiska eteriska oljor!

Idag finns det många hälsobutiker som bland annat säljer eteriska oljor och som har väldigt stort utbud av eteriska oljor till väldigt ”bra” pris. Att köpa eteriska oljor är inte alls svårt, men att köpa eteriska oljor av högsta kvalitet kan vara extremt svårt. Och hur ska du veta vilka oljor verkligen är av högsta kvalitet? Fortsätt läsa →

 

Användningsmetoder


Doftspridning

Doftspridning av eteriska oljor inte bara maskerar oönskade lukter utan också förändrar strukturen hos luktmolekyler. De ökar syre tillgängligheten, producerar negativa joner och släpper ut naturligt ozon. Många eteriska oljor som lemongrass, orange, grapefrukt, eukalyptus globulus, tea tree, lavendel, frankincense och lemon tillsammans med eteriska oljeblandningar Purification® och Thieves®, är mycket effektiva för att eliminera luftburna bakterier.

Eteriska oljor genom doftspridning:

  • bekämpar bakterier, svamp, mögel och obehaglig lukt
  • verkar avkopplande för kroppen, lindrar spänningen och öppnar sinnet
  • förbättrar koncentration, bidrar till ökad vakenhet och mental klarhet
  • stimulerar neurotransmittorer
  • stimulerar utsöndring av endorfiner
  • stimulerar hormonproduktion och mottaglighet
  • förbättrar utsöndringen av IgA-antikroppar som bekämpar candida
  • förbättrar matsmältningsfunktionen
  • förbättrar hormonbalansen
  • lindrar huvudvärk

Börja med att doftsprida oljor i 15-30 minuter om dagen. När du blir van vid oljorna och känner igen oljornas effekter kan du öka doftspridningen till 1-2 timmar per dag. Använd inte mer än en oljeblandning åt gången eftersom detta kan förändra lukten och framförallt den terapeutiska nyttan.

 

Akupunktur

Licensierade akupunktörer kan öka akupunkturs effektiviteten genom att doppa akupunkturnål spetsen i eterisk olja innan användning. Det går bra att blanda flera eteriska oljor om du vill ha mer än en.

 

Akupressur

Vid akupressurbehandling applicera 1-3 droppar eterisk olja till akupressurpunkt med ett finger. Börja med att pressa hård men släpp långsamt. När du pressar, se till att inte pressa och hålla i för länge, utan fortsätt att trycka på andra akupressurpunkter och meridianer. Vid akupressur på fötterna se Vita Flex punkterna. När du är klar med akupressur, massera det allmänna området med eteriska oljorna.

 

Massage

Börja med att applicera 2 droppar eterisk olja på huden och massera den in i huden. Späd ut en droppe eterisk olja med 15 droppar V-6™ massageolja eller annan vegetabilisk olja såsom jojobaolja, mandelolja eller kokosolja för kroppsmassage om du vill massera större område som t ex rygg.

 

Varm kompress

När du har smärta i samband med muskel trötthet kan en varm kompress få dig att må bättre:

Applicera 1-3 droppar eterisk olja och sprid över önskad område – späd ut oljan vid behov. Därefter lägg en varm, fuktig handduk över området direkt på huden och en torr handduk över den för en djupare penetration, och låt vara i 10-30 minuter. Vid känsla av obehag ta bort handduken omedelbart.

För barn och vuxna med känslig hud lägg 5-15 droppar eterisk olja i en skål fylld med varmt vatten. Vattentemperatur bör vara cirka 38°C om du inte lider av neurologiskt besvär – vid neurologiskt besvär använd kall kompress. Låt vatten stå i cirka en minut. Därefter lägg en torr i vattnet för att suga upp eteriska oljor som har samlats på vattenytan. Krama ur handduken och lägg på önskad område. Lägg en tjockare, torr handduk på den fuktiga handduken och låt vara i 15-30 minuter.

När oljan tränger sig in i huden kan du uppleva en värmande eller till och med brännande känsla, särskilt i områden där de största fördelarna uppstår. Om brännande blir obehaglig stryk på V-6™ massageolja eller annan vegetabilisk olja såsom kokosolja eller mandelolja.

 

Kall kompress

Vid behandling av svullnad vid neurologiskt besvär applicera eteriska oljor på området och lägg ispaket över det. Frysta förpackningar med ärtor eller majs fungerar också utmärkt och kommer att formas till kroppsdelen. Lått kall kompress ligga kvar tills svullnaden avtar.

 

Skiktning

Denna teknik består av applicering av flera eteriska oljor åt gången. Till exempel massera rosmarinolja in i en öm muskel – massera den in i vävnaden försiktigt tills området blir torrt och applicera sedan en annan olja t ex teträolja på samma sätt tills oljan absorberas och huden blir torr. Därefter lägg på den tredje oljan, såsom pepparmyntsolja, och fortsätt massera. Avsluta med V-6™ eller annan vegetabilisk olja.

 

Aromabad

Att blanda eteriska oljor i badvattnet är en utmaning eftersom eteriska oljor löser sig väldigt dåligt i vatten. Det du kan göra är blanda 5-10 droppar eterisk olja med 60 ml Epsom Salt i en kopp och placera koppen under en kran med rinnande vatten.

Du kan även göra dina egna aromatiska badgel genom att tillsätta 5-15 droppar eterisk olja i 15 ml oparfymerad badgel i en kopp och placera koppen under en kran med rinnande vatten.


Klicka här och upptäck andra rena, omodifierade, terapeutiska, eteriska oljor av högsta kvalitet som har många potentiella fördelar och används dagligen för att förbättra livet för miljontals. Eller här om eteriska oljor.

Gilla, dela och kommentera. Skriv gärna hur du använder eteriska oljor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: